CLADIRI VERZI cu Patrick Blanc

Cautand pe internet informatii despre creatorii de terase verzi, mi-am dat seama ca si partea de…cladiri verzi merge impreuna cu acest concept. Nu le pot trata separat. Desi nu voi schimba numele acestui program, as vrea totusi sa intelegeti ca in viziunea pe care o creez includ si conceptul de “cladiri verticale verzi”.

 In paranteza fie spus, sunt fericita sa gasesc aceste idei  “de inverzire a orasului” si in strategia Bucurestiului pana in 2035

http://www.csb2035.ro/pdf/Paris/02_PARIS_strategie%20cadrul%20natural.pdf

 Printre cei mai importante creatori, designeri, botanisti ai momentului, i-am gasit pe Patrick Blanc si pe arhitectul japonez Ken Yang.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Patrick_Blanc

 Patrick este un botanist care si-a petrecut copilaria in Malayesia si Thailanda printre plante. Ajuns in Franta, chiar la Paris, el introduce cu mult talent conceptul de …gradini ale zidurilor- “gardens of the walls”.

 Mai jos vedeti o fotografie de la Muzeul Quai Branly din Franta.

Patrick Blanc

green wall in Paris

 In continuare, puteti urmari o inregistrare video cu Patrick Blanc vorbind despre gradinile verzi de pe pereti (“gardens of the walls”).

 http://www.youtube.com/watch?v=63D2UkkTtBQ

 Daca am inteles eu bine, plantele sunt in majoritatea tropicale, insa el da exemplu si de o planta adusa din America de Nord. In general sunt plante care cresc pe stanci si care au nevoie de putin pamant. Patrick aseaza plantele care sunt iubitoare de umbra la baza cladirilor si pe cele mai iubitoare de lumina in partea mai de sus a cladirii. De asemenea, plantele de sus sunt cele mai tolerante la diferentele mari de temperatura intre zi si noapte sau vara/iarna. Specialistul ii explica repoterului faptul ca el nu foloseste niciodata pamant pentru cladiri. Plantele sunt suspendate de o pasla foarte rezistenta la coroziuniune si cu o capilaritate ridicata, ceea ce permite o distribuire uniforma a apei. Aceasta este asezata peste o structura de PVC ancorata intr-o parte metalica. Asadar, pe aceasta pasla (wool) isi dezvolta plantele radacinile. Pentru ca plantele sa traiasca este suficiente apa in care se gasesc nutrienti bine dozati. Din inregistrarea video eu inteleg ca exista un circuit al apei pe zidul de plante si apa la final se intoarce in bazinul de pe acoperis. Patrick ne explica faptul ca radacinile plantelor lasa neafectate zidurile daca le oferi apa suficienta si doza echilibrata de nutrienti.

Daca doriti sa aflati mai multe despre tehnica lui Blanc, puteti comanda cartea acestuia pe internet.

http://www.amazon.com/The-Vertical-Garden-Revised-Updated/dp/0393733793/ref=dp_ob_title_bk

 Al doilea proiect al lui Blanc este cladirea BHV Homme din central vechiului Paris.

 Centrul Vechi al Parisului

 Botanist si designer in acelasi timp, Blanc are o viziune care mai poate fi comparata cu cea a creatorului Turnului Eiffel, Gustave Eiffel. Si parafrazand un om de stiinta al anilor “60 care a vorbit despre betonarea junglei, reportul ne spune ca Blanc “is the man who jungled concrete” ((-:

 Alte fotografii ale creatiilor lui  lui Blanc:

 perete vegetal cerat de Patrick Blanc

Marche de halles Avignon

 zid vegetal in Madrid

 Laie Caixa Forum Madrid

  cartierul...Le Defense

 In cartierul Defense

http://www.catchy.ro/gradinile-verticale-ale-lui-patrick-blanc/23120

http://www.youtube.com/watch?v=XG0EbrP3q4w

http://www.youtube.com/watch?v=uxsIyM3mAU8

Advertisements

One Response to “CLADIRI VERZI cu Patrick Blanc”

  1. cretusimona Says:

    Reblogged this on Cretusimona’s Weblog.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: